Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo (ali izdelujemo) igrače/pripomočke za otroke?

Updated: Mar 31, 2020

O VARNOSTI IGRAČ IN PATENTIH


Ker z možem opažava ponoven porast 'kitajskih nakupov', poleg tega pa izdelkov za otroke brez upoštevanja Uredbe o varnosti igrač, ki jo morajo upoštevati vsi proizvajalci EU, sem se odločila, da nekaj napišem na to temo.


Foto: David Sakelsek


Rada bi vas opozorila, da je res pomembno kaj kupujete svojim otrokom. Ni vedno ok kupiti veliko in poceni. Predvsem pa mora biti prodajalec ali proizvajalec verodostojen in vešč tega, kar prodaja. Razni 'piklerji' so recimo zdaj precej v porastu. Povsem ok je, če si ga izdelate za lastno uporabo. Super, če ste tako spretni. Vseeno priporočam vsaj osnovno znanje o varnosti igrač in pripomočkov za otroke. Stvar pa postane malo bolj zakomplicirana, če želite to stvar prodajati. Brez certifikata o varnosti igrač žal ne bo šlo. Inšpekciji smo se v zadnjih letih izognili, saj je bila za montessori in podobne materiale opravljena nekaj let nazaj. Glede na porast samoukov in prodaje izdelkov za otroke, ki se promovirajo na socialnih medijih in tudi drugod, pa lahko verjetno vseeno pričakujemo kakšno preverbo prav kmalu. Kaj to pomeni?


To pomeni, da so lahko vsi produkti, ki ne ustrezajo harmonizacijskim standardom, ki so predpisani za (lesene) igrače in ne upoštevajo Uredbe o varnosti igrač, umaknjene s tržišča za vedno, poleg tega pa se plača kar precejšnja globa in v skrajnem primeru pride tudi do prepovedi opravljanja dejavnosti. Se je že zgodilo komu in res ni prijetno. Ta zapis je samo dobronameren, saj se z možem zavedava, koliko znanja in izkušenj je potrebnih, da se igrača izdela po varnostnih standardih, ter poleg vsega zajema še vso predpisano birokracijo. Sama sva potrebovala kar nekaj let, da sva ustrezala vsem merilom, saj sva bila ena prvih na tržišču. Danes so sicer tiste informacije, ki sva jih midva tako težko takrat našla, precej bolj dostopne, kar je prav. Razmislite torej vsi, ki za svoje otroke kupujete igrače in domače izdelke, da so ustrezni varnostnim predpisom. Navsezadnje nam je vendar mar za varnost otrok. Prav tako malo raziščite pravilnike tisti, ki želite igrače prodajati. Dobro ime in tudi postavitev končne cene je v veliki meri odvisna tudi od tega.


Tukaj je še ena stvar, ki jo je potrebno vedeti. Saj je ni treba upoštevati. A iz spoštovanja do vseh ustvarjalcev, ki so inovativni in vedno znova ustvarjajo nove in vedno zanimivejše produkte, se mi zdi pomembno omeniti. Nekateri izdelki so patentirani in zaščiteni. Če jih izdelujete za prodajo, je to kaznivo. Lahko patent odkupite, če je proizvajalec za to, drugače pa lahko izdelujete samo za lastno uporabo. Veliko je izdelkov, ki so si podobni, kar je ok. Tudi sama ne verjamem v konkurenco, saj vsak, ki izdelek naredi, vanj vnese tudi svojo dušo, svoj notranji podpis, ki se ga ne da kopirati, pa če bi ga še tako želeli, ker je tako kul. 😊


Druga stvar so izdelki iz Kitajske. Kitajski ni treba ustrezati EU varnostnim standardom. Kaj to pomeni in kaj vse lahko takšna igrača vsebuje, lahko pobrskate sami. Rada bi samo poudarila, da če kupujete iz Kitajske, preverite podjetje, ki izdeluje te igrače. Tudi sama dobavljam od nekaterih podjetij, ki imajo proizvodnjo na Kitajskem. Vendar razlika je v tem, da so ta podjetja evropska in MORAJO ustrezati EU standardom, zato so ti izdelki (čeprav narejeni na Kitajskem) varni.


Meni je varnost mojih otrok precej pomembna. Veliko izdelkov, posebno majhni otroci, dajejo v usta. Zato je res fino vedeti iz česa je igrača in, če je res narejena tako, da je za otroka varno. Če pazimo na prehrano otroka, potem je edino logično, da pazimo na vse, kar gre v otrokova usta. Kar nekaj časa je namreč dajanje v usta otrokova močna potreba. Tako spoznava svet okrog sebe. Zato, namesto, da otroku branimo dajanje v usta, raje poskrbimo, da je tisto, kar daje v usta, zanj varno. Tako tudi igrače in pripomočki, ki imajo veliko pregibov, niso vedno najbolj varni za otroke oz. je nevarnost poškodb in nujna prisotnost odrasle osebe. Zato mora izdelek vsebovati opozorila, ki se jih morajo starši držati ob uporabi te igrače.


Tukaj sem naštela samo nekaj točk, ki se mi zdijo pomembne pri nakupu igrač in pripomočkov za otroke. Pri Z otroki doma in LESek se res trudimo, da vsem tem standardom zadostimo. Z možem se veliko izobražujeva tudi na tem področju in vedno je kaj novega, na kar je potrebno paziti.


Zato hvala vsem, ki naju podpirate. Kot rada rečem, z vašo podporo pripomorete k bolj brezskrbnemu življenju vsaj dveh otrok.


Jasmina

195 views0 comments

Recent Posts

See All

Pridružite se naši skupnosti in uživajte posebne ugodnosti!

Prijavite se na e-novičke Z otroki doma.

 

Ob prijavi prejmete DARILO - eknjigo

5 opornih točk za mirno reševanje konflikta z otroki.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2019 Z OTROKI DOMA

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon