GLASBA LAHKO REŠUJE ŽIVLJENJA

Updated: Feb 24, 2020

Umetnost skupaj z gibanjem spodbuja razvoj možganov. Inteligenca človeškega bitja se krepi z gibanjem. Ko pomislimo na glasbo, si je ne predstavljamo brez gibanja, plesa ali mimike. Ko otrok pogleda slikico v knjigi, je njegov naravni odziv z gibom pokazati ali ponoviti, kar vidi. Ko otrok osvoji križno gibanje okončin (izmenjavanje desne in leve roke in noge, hojo po stopnicah...), je njegova leva polovica možganov pripravljena na prve začetke branja in pisanja, desna pa na domišljijo in kreiranje besed, jezika, zgodb... Preprosta dejstva o otroških možganih.

Ena krasna mamica, mi je te dni postavila dve zelo zanimivi vprašanji. In sem se tako navdušila, da sem sklenila, da odgovor podelim kar z vami vsemi, ki me spremljate. Gre za moji dve zelo ljubi področji. In to sta: glasba in knjige. Mimo tega ne morem. :) 

GLASBA V PEDAGOGIKI MONTESSORI

Vedno začnimo na začetku. :) Kaj mi radi poslušamo? Radi pojemo, igramo? Ob kateri zvrsti glasbe se prijetno počutimo? To je dobro tudi za našega otroka v maternici. Otroci se še dolgo po rojstvu, še daleč v najstništvo, nekateri pa še dlje, uravnavajo po naših občutkih. Nič ne de, če smo navzven videti mirni, znotraj pa divja orkan. To otroci vse zaznavajo. Zato je naša glavna skrb pri vzgoji pravzaprav to, da se mi dobro počutimo. In tako je tudi z glasbo. V glasbi, kjer se mi prijetno počutimo, se bodo tudi naši najmlajši. Zaenkrat... kaj kmalu dobijo svoj okus. Nekateri se odločijo že v maternici. Pri mojem prvem, me je izredno pomiril Beethoven, instrumentalna glasba iz filma Secret Garden in Beyonce. :) In, ko je bil Vin še dojenček, so ga te skladbe vedno pomirile. Na splošno je instrumentalna glasba zelo priporočljiva za detinstvo in tudi kasneje za kakšno umirjeno dejavnost ali igro tišine. Tudi pela sem ogromno, ko je bil dojenček. Naš glas otroke pomirja. Vedno dajmo na prvo mesto naš glas, naše petje, naše branje, namesto umetnih glasov radia in televizije.

V drugi nosečnosti, mi je veliko bolj kot poslušati glasbo, ustrezalo petje. Zato sem takrat tudi negovala svojo najstniško strast in hodila na solo petje. Ko sem bila na uri petja, je hčerka v meni popolnoma obmirovala in se pomirila. Na novo sem spoznavala jazz. Kaj mislite, kaj je moji Astrid všeč danes pri treh letih? Točno to. Jazz in opera že na splošno veljata za inteligentno glasbo. Sin je razvil tudi posebno ljubezen do narodno zabavne glasbe, kar je naju z možem precej presenetilo, vendar nekaj je tudi že v genih, saj je v obeh družinah doma harmonika že dve koleni nazaj. Slišala sem tudi, da domača, narodna glasba spodbuja pri otroku narodno zavest in ponos. Iz svojih izkušenj vam razlagam kako močno noto v življenju ima glasba. To je način življenja, možgane spodbuja k melodičnosti, ritmičnosti, matematičnosti na vseh področjih življenja. 

Če vas zanima več o tem kako različne zvrsti vplivajo na otroka in kakšno vlogo pri poslušanju zvrsti glasbe igra družina, si lahko pogledate magistrsko nalogo Urške Rupnik, tukaj: Vpliv družine na razvoj interesa otrok za poslušanje različnih zvrsti glasbe.

Utemeljitelj glasbene vzgoje po metodi Montessori pa je Edgar Willems. Nekaj o tem si lahko preberete na strani hiše otrok Frančiška Sedeja: Glasbena vzgoja po Willemsu. Tu imajo tudi glasbene urice (Nova Gorica).

Glasbene urice ima tudi Preprosto Montessori, Vrhnika in Hiša otrok Antonina, Renče. Tu izveste tudi več o Edgarju Willemsu: Metoda Edgarja Willemsa. Če malo pobrskate, lahko glasbene urice najdete še kje.

Za več si lahko pomagate tudi s knjigo Montessori pedagogy and it's role in Music theory in Music school. Je v angleščini.

Na ameriški strani Državnega združenja za glasbeno izobrazbo najdete zanimiv članek na temo Montessori pedagogike in glasbe: Music education through Montessori lense. 

Prav tako sem našla zelo zanimivo stran o glasbenih možganih. Skupaj z otrokom lahko poslušate različne zvrsti glasbe, inštrumente in tako ugotovite kaj mu je všeč. Je tudi zelo dobro razloženo kako delujejo možgani v odnosu z glasbo in kako ta vpliva na njih. Poglejte tukaj: Musical Brain.

Tisti iz Savinjskih koncev, pa lahko pocukate glede glasbe za rokav tudi Mojco Kumprej.


Na youtubu najdete odlične posnetke instrumentalnega jazza za otroke. Zelo vam priporočam tudi klasike, kot so Bethoveen, baby Mozart, Secret garden... Vsekakor pa mora ustrezati tudi vam, saj otrok čuti, če vam je neprijetno. Je pa to tudi priložnost, da se mi kot starši odpremo novim zanimanjem na področju glasbe. Mene je marsikaj na novo navdušilo, ko sem postala mama. V Božičnem času so zelo lepe tudi Božične pesmi. Najdite takšne po svojem okusu. Izbira je zelo pestra.

Ko otroci začnejo prijemati stvari, jim lahko hitro v roke potisnemo kakšno preprosto ropotuljico ali kraguljčke, male bobne... Mi bobnov nikoli nismo imeli, čeprav je bil interes, sploh pri starejšem, zelo velik. Kar nismo se podali na to pot. Sem pa pripravila plastične posode in kuhalnice in zabava se je začela. :) Otrok je navdušen nad tem, da sam proizvaja zvoke. Zato se velikokrat čudi glasovom, ki prihajajo iz njegovih ust, da poči, ko nekaj udari, da zabobni, ko se nekaj votlega kotali... Pri nas smo bili navdušeni nad zvončki. Z njimi se je sin naučil lestvico že pri štirih letih. Legendarni pa sta lesena žaba in glasbena skrinjica. Vsega trenutno nimam na zalogi, bo pa kmalu. Lahko pa vseeno pokukate kaj se skriva v spletni trgovini pod rubriko Glasba: tukaj.

Ko otroci začnejo izgovarjati besede, razvijati jezik in besedni zaklad, so primerne otroške pesmi iz resničnega življenja. Mi smo pri prvem veliko poslušali Romano Kranjčan, vendar Montessori vedno zagovarja na prvem mestu besedila, ki so pristna, resnična, življenjska. Ne podpira ravno živali, ki govorijo ali se obnašajo na človeški način, kar velja tudi za knjige.

In tako smo odkrili CD Miškolinček. Čudovit izdelek družine, ki predstavlja svojo zgoščenko po celi Sloveniji. Na zgoščenki je 15 pesmic iz življenja in narave, vsebuje učenje barv, štetje, oglašanje živali, vreme, slišimo pa lahko tudi bitje srca še nerojene hčerke avtorice te zgoščenke, Damjane Urh. Pesmice so kratke, prijetne, nežne, vesele. Najina otroka jih obožujeta. Še vedno. Smo jo preposlušali po dolgem in počez. In v neskončno veselje mi je, da vam lahko to zgoščenko ponudim tudi v svoji spletni trgovini. Priskrbite si svojega Miškolinčka tukaj: Miškolinček didaktične pesmice za otroke.

82 views0 comments

Recent Posts

See All

Pridružite se naši skupnosti in uživajte posebne ugodnosti!

Prijavite se na e-novičke Z otroki doma.

 

Ob prijavi prejmete DARILO - eknjigo

5 opornih točk za mirno reševanje konflikta z otroki.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2019 Z OTROKI DOMA

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon