ČUDEŽ ŽIVLJENJA

Updated: Aug 6, 2019

'Naučiti se moramo nečesa bistvenega, nečesa, česar bi se morali učiti že od prvega dne:"Kako spoštovati otroka!" ' M.M. Nagovori staršem


SPOČETJE, NOSEČNOST IN PRVI MESEC ŽIVLJENJA


Ob združitvi moškega semenčeca z ženskim jajčecem nastane novo življenje. Kajti živo je vse, kar raste in, kar za rast potrebuje hrano. Zarodek jo dobi od matere. Kasneje (pri okrog 9 tednih) zarodek izoblikuje spol. Določa ga očetov spolni material. To je razlaga, ki jo lahko povemo že zelo majhnim otrokom, ko začnejo prvič spraševati o tem od kod so prišli. Od kod sem prišel? Kdo sem? Zavedanje lastne identitete je prvič najbolj močno okrog tretjega leta, čemur pravimo obdobje trme. In nato kasneje v najstništvu. Če želimo vedeti kdo smo, moramo začeti na začetku. In včasih še prej. Kajti otrok ni nepopisan list, ko pride na svet. Je kot posoda, ki je oblikovana s pol očetovega dednega materiala in pol materinega dednega materiala. Sem prištevamo vse fizične, psihične in duhovne postavke. Kdo smo, določajo vsi naši predniki. Oni so pripravili prostor, ki ga živimo. In otrok to posodo polni z vsem, kar sam doživi. S svojimi izkušnjami. Njegove zemeljske izkušnje pa se začnejo ob spočetju. Poglejte si njegovo pot v videu In the womb - v maternici (prikaz od spočetja do rojstva). Kakšna pot! In vsi smo jo prehodili.


In the womb (102 min): https://www.youtube.com/watch?v=0gAsdEUNUJY


In čudovita krajša verzija v 4 minutah: https://www.youtube.com/watch?v=K7kaw40pPYw


To smo mi. To so naši otroci. To je čudež vreden največjega spoštovanja! In s to naravnanostjo si otroci zaslužijo, da jih spremljamo skozi življenje. To pomeni, da kot ženska in moški skrbimo zase še preden postaneva starša. Da skrbiva drug za drugega, ko sva par, mož in žena. Med nosečnostjo mora mamica skrbeti zase in za svoje potrebe, njen partner pa ji v v vsem stati ob strani in ji pomagati v tem, da se čim bolje počuti. Se sliši idealno, kaj? Jasno je, da ne gre vedno gladko. So pa to usmeritve, ki se jim poskušamo približati. In seveda nam neštetokrat spodleti. Vendar to je vedno potrebno sprejeti in vzeti napake kot priložnost za rast. Biti še boljši. To je izziv. To pomeni zdrava nosečnost. Da poslušamo sebe, naše telo, naše potrebe. Le tako smo lahko na voljo še nerojenemu bitju. Skupaj z našo rastjo pa vznikajo tudi novi projekti in cilji. Eden izmed njih je tudi otroška soba ali dnevna soba. Odločamo se, ali bo otrok spal sam ali z nami, kakšne predmete mu bomo ponujali. Česa se bomo izogibali in kaj bomo sprejemali. Sama sem prišla do spoznanja, da ne glede na to kako si začrtaš neke cilje, je najbolj od vsega pomembno to, da ostanemo odprti za otrokov lastni razvoj. To pomeni, da že na začetku sprejmemo dejstvo, da kakšna stvar ne bo in ne more biti tako kot smo si mi zamislili. Otrokov razvoj je njemu lasten. Mi samo sledimo. In, ko se naučimo objektivno opazovati našega otroka (kot uči tudi Maria Montessori), takrat dobimo največje bogastvo. To je spoznanje, da ni naša naloga, da otroka krojimo po lastnih prepričanjih, ampak, da mu samo držimo prostor in postavljamo meje tam, kjer je to potrebno. Bogato spoznanje. Ničesar ni prav ali narobe, dokler znamo prisluhniti otrokovim potrebam. Da pa zmoremo prisluhniti otrokovim potrebam, moramo najprej poskrbeti za to, da smo mi fizično in čustveno v kondiciji. Kar je za mamico po porodu in vsemi hormoni, ki pritiskajo nanjo  zelo velik izziv. Zato je zelo pomembno, da že pred rojstvom premislimo kdo nam bo po rojstvu lahko pomagal. Predvsem pri prvem otroku  je to pomembno. Potrebujemo nekoga, ki je mamin steber. Ki jo zna pomiriti ob navalu čustev, ki ji stoji ob strani. In ne pozabimo na očete. Ti so tako zmedeni, ko pride otrok. Prvih par mesecev samo gledajo kaj se dogaja pred njihovimi očmi, a če jih vpeljemo v nego, v skrb za otroka, v njegov razvoj, v pripravo prostora, se razživijo in postanejo res bistven člen otrokovega življenja. In nujno je, da se mamice naučimo, da jih pustimo, da naredijo kaj po svoje. Takrat očetje rastejo v novi vlogi.


V branje vam priporočam knjigo Nagovori staršem, kjer najdemo zbrane misli Marie Montessori za starše.

Dobite jo lahko tudi pri meni: https://www.zotrokidoma-shop.si/starsevstvo/i_955_nagovori-starsem-m-montessori

Foto: Jasmina Robnik Poličnik

Kako pripraviti prostor dojenčku je zelo odvisno od načina življenja, finančnih zmožnosti, življenjskih vrednot... vsake posamezne družine. Nekaj pa je le skupno. Pomembno je, da ima dojenček vsaj en majhen prostor, ki je samo njegov. Kjer se lahko svobodno giblje, svobodno opazuje, v miru počiva... kjer ni tehnologije in kričečih barv, kjer je čim manj motečih elementov. To pa zato, da ga že takoj ob rojstvu usmerimo v to, da se lahko na nekaj skoncentrira. Preveč stimulacije uničuje koncentracijo, ravno prava pa jo spodbuja. Naštela bom nekaj primernih predmetov in kosov pohištva, ki so primerni za dojenčka.


Prvih 5 mesecev prostora ni priporočljivo preveč spreminjati, saj z neko rutino in enakim okoljem v otroku spodbujamo občutek varnosti, ki ga potrebuje za normalno funkcioniranje celo življenje.  Montessori sledi otrokom preko občutljivih obdobij. Prvi meseci so dokaj enaki pri vseh dojenčkih, potem pa se začnejo precej razlikovati tudi glede na otrokov karakter, ki se svojstveno oblikuje, glede na okolje, kjer živi, glede na spodbudo, ki jo dobi... Precej pomembno je, da zaščitimo vtičnice, da prestavimo nevarne predmete višje na police in imamo spodaj le stvari, ki jih otrok lahko prijema, daje v usta itd.


Najprej otrok vidi le črno - belo. Zato je dobro, da najdemo kakšen mobile v črno belih odtenkih. Lahko ga naredimo sami iz malo debelejšega črnega in belega papirja in laksa ali tanke vrvice. Tukaj je nekaj fotografij za primer. Malo sem brskala po Pinterestu. V prihodnosti imam namen ustvariti mapo na Pinterestu in povezavo do tja za tiste, ki me sledite. Tukaj so zajeti vsi glavni začetni elementi: črno - beli liki, mobile, ogledalo, nizka postelja, toponccino (blazina za spanje)... Montessori poudarja svobodo gibanja otroka. To je zelo visoko na prioritetah, če ne celo glavna prioriteta montessori okolja. So pa črno - beli liki odlični. To sva tudi z možem ponudila drugorojenki, ko sva montessori že malo bolje poznala. Lahko jih poiščemo na spletu, jih stiskamo in plastificiramo. Primerno tudi za v usta. :D  Kolikor ne prakticirate skupnega spanja, oz. je vaš otrok tak, da potrebuje med spanjem prostor, mir in samoto, potem je nizka postelja bistven del otrokovega kotička za spanje. Zaenkrat je moj mož še ne izdeluje. Če bi koga zanimalo kje jo dobiti, me lahko kontaktira.


Ogledalo se v montessori pedagogiki izjemno priporoča. S tem spodbujamo tisti del možganov, ki aktivira zavedanje, da otrok gleda sebe. Sprva se namreč dojema kot tretjo osebo v ogledalu. Opazovati ta razvoj je čudovito. Montira se nizko, da otrok lahko gleda vanj, ko leži. Spodbuja tudi, da se otrok začne obračati na hrbet, plaziti itd. Zato ga vedno pomaknimo malo stran, da ga zanimanje in čudenje vleče k telesnemu razvoju.


Toponccino je udobna blazina, kamor lahko otroka odlagamo prvi mesec, ko se komajda premika. Je tudi dober pripomoček za spodbujanje varnosti, ko otrok ni v naročju. Pomaga nam, da lahko otroka skupaj z njim odložimo od dojenja v posteljico ali na tla. Toponccino se ogreje z dojenčkovo in mamino toploto in je manj verjetno, da bo dojenčka strah, ko ga bomo dali stran, ven iz našega naročja. Kmalu bo na voljo tudi v moji trgovini. Lahko pa ga sešijete sami ali vam pomaga kakšna šivilja. Lahko me kontaktirate za kroj in materiale.


OD 2. DO 5. MESECA


Po prvem mesecu lahko prve mobile menjamo z barvnimi. Otroke sprva zelo privlači rdeča barva, kasneje pa tudi druge. Všeč jim je, če se kaj sveti. Res pa je potrebno paziti, da ni vsega preveč. Naj bo le ena stvar, ki izstopa. To krepi koncentracijo. Dojenček resnično ne potrebuje veliko stvari. To pravzaprav ovira njegov razvoj. Prav tako se tudi kasneje nujno izogibajmo pospravljanju igrač v en zaboj ali škatlo. Raje vse sortirajmo po tematikah. In pripravimo toliko kot zmoremo - ni treba veliko in tisto, kar otroka privlači. Lahko poskušamo otroku prikazati različne stvari. S tem lahko malo testiramo v katerem občutljivem obdobju je. Če ga ena igrača ne zanima, mu jo ponudimo spet čez kak teden ali dva. 


V obdobju do 5. meseca otroku ponujamo mehke igrače: žogice različnih oblik so zelo zanimive in mobile na poteg. Ko je njegov prijem čvrst in ne spušča več iz rok, lahko začnemo ponujati lesene senzorične pripomočke. Uporabljamo lahko tudi verižico za dojenje. Mene je sin vedno držal med dojenjem za lase. Hčerko pa je vse motilo in sva morali biti čisto sami, ko se je dojila. Ta verižica pa lahko spodbudi dojenčka, ki je med dojenjem nemiren, da se osredotoči na njo, jo drži, gleda, raziskuje, medtem ko se hrani. Najbolj koristen pa je mamin pogled in očesni stik. To krepi varno navezanost med dojenčkom in materjo.


Vse te naštete stvari najdete tudi pri meni v trgovini. Tukaj: https://www.zotrokidoma-shop.si/izdelki/dojencki1


V višino vidnega polja dojenčka obesimo lepo sliko z naravo ali živalmi. Vsekakor nekaj iz resničnega življenja. Namestimo lahko že nizke poličnike na katerih so predmeti, ki jih lahko uporablja. Če imamo tla lesena, je to primerna podlaga za otroka, da na njej leži, se obrača itd. Vse, kar je naravno, otroka oblikuje v pozitivno in ga obrača k naravi. Na tla lahko damo tudi mehko preprogo. Zdaj so zelo moderne okrogle, bombažne preproge, ker so tudi zelo praktične, saj jih lahko operemo. Za prva obračanja in spodbudo k plazenju priporočam kakšne okrogle, dolge blazine iz blaga, polnilo naj bo certificirano in varno za otroke. Otrok se lahko kobaca čez. K temu ga spodbujamo tako, da na drugo stran blazine damo en predmet, ki mu je zanimiv in ga bo želel doseči. Želja bo vedno večja in motorika bo sledila. V ta namen je koristen tudi veliki valj iz moje trgovine. Sprva za plazenje, kasneje pa za prevračanje in pretakanje kroglic skozi luknjice. Na srečanjih za dojenčke montessori, ki sva jih z mlajšo obiskovali, je bil ta predmet največja atrakcija. Ta, ki ga imam, je malo dražji, vendar je res kvaliteten in zelo lepo, nežno oblikovan za majhne ročice naših otrok.


Valj lahko vidite tukaj: https://www.zotrokidoma-shop.si/izdelki/dojencki1/i_720_veliki-valj-ropotulja


OD 5. - 12. MESECA


V tem obdobju razvoj zelo poskoči. Ko se otrok enkrat plazi, že je na vseh štirih, nato samostojno sedi, vstane, se pomika ob opori in hodi... Meni se je to dogajalo zelo hitro. Otrok postane bolj odziven, začenja razumevati stvari, začnejo sodelovati pri gospodinjstvu, primejo svojo prvo žličko, učijo se hraniti... res se ogromno dogaja. Spekter predmetov, ki jih otrok lahko uporablja se poveča. Najbolj zanimive pa so vsakdanje stvari. Zobna ščetka, krtača, žlička, različne posodice... Ponudite mu čim več tega. Ko otrok začne samostojno sedeti, je fizično pripravljen na uvajanje goste hrane. Takrat lahko prvič poskusimo z doma iztisnjenim korenčkovim sokom ali sokom rdeče pese. Precej otrok zmore samostojno sedeti že pri 6. mesecih, najpogosteje pa tam okrog 9. meseca. To tako mora biti. Otrok nikar ne forsirajmo. Vsak ima svoj razvoj in vse se dogaja z razlogom. Ko začne sedeti, je primeren nizek stolček z mizico. Te lahko naročite pri meni ali pri mojem možu, ki jih izdeluje (lesek.zibovt@gmail.com).

Takrat otroka lahko od samega začetka uvajate v samostojno pripravljanje mizice. Za to so primerni pogrinjki, ki jih tudi dobite v moji trgovini. Tukaj: https://www.zotrokidoma-shop.si/search?q=pogrinjek. Ker je vse lepo označeno, bo otrok kmalu začel slediti, zato lahko večkrat pripravite mizo kar tako. Položite nanj krožnik, pribor, prvi kozarček. In pustite otroku, da prestavlja. Vi vsakič postavite kot je treba in en dan bo otrok kar naenkrat pripravil mizo sam od sebe.  Ko otrok začne stati, je zelo dober pripomoček leseni drog, ki se montira v steno. lahko se montira samostojno, na steno pa se obesi slika ali ogledalo, lahko pa se montira čez ogledalo, da se otrok pomika ob ogledalu. Mi smo doma imeli aktivnostno steno. Tudi ta drog izdeluje moj mož. Imava jih na zalogi. Tukaj: https://www.zotrokidoma-shop.si/izdelki/razvojni/i_823_leseni-drog-za-dvigovanje

Foto: BEla KAva

Motorika v tem obdobju močno dela in vsak otrok ima tudi obdobje 'stopnic'. Zato poskrbite, da imate doma nekaj, čez kar lahko pleza kot po stopnicah. Otroci prav silijo v ta razvoj, veliko staršev pa to zaradi strahu pred poškodbami brani. Če nimate varnih stopnic, mu omogočite nekaj, kar bo podobno, da bo to fazo dal čez. Tudi stopnice sicer dela moj mož, vendar trenutno niso na zalogi. Pogledate jih lahko tu, za lažjo predstavo: https://www.zotrokidoma-shop.si/izdelki/razvojni/i_825_stopnicke


In še ena LESek stvar :) Zasledovalec. Ta osvaja srca, kjerkoli ga otroci vidijo. Zelo je zanimiv kot igra, deluje pa tudi na razvoj očesne koordinacije. Vklaplja premik oči levo-desno in s tem ustvarja podlago za otrokovo branje in pisanje. Vklaplja sinapse med levo in desno polovico možganov in potiska kognitivni razvoj na vrhunec. Tudi ga ni na zalogi. Ta je res velik, dobijo se tudi manjši. Prav gotovo bo kakšen v moji trgovini po novem letu.


Ogledate si ga tukaj: https://www.zotrokidoma-shop.si/izdelki/razvojni/i_824_zasledovalec-veliki


Fino motorično otroci začnejo vrteti zapestje, prijemati prve majhne stvari. Zato jim lahko usujemo na mizo rozine in jim pokažemo, da jih prestavljajo iz ene posode v drugo, ali če še ne zmorejo, da samo prijemajo in opazujejo. Popularne postajajo sestavljanke s čepki, vtikanke, natikanke, vijaki... Pobrskajte po spletni trgovini in najdite svoj najljubši izdelek. To je nekako obdobje do 1. leta starosti. Takrat začne otrok na vso moč delati, da bi samostojno hodil. Nekateri shodijo že pred 1. letom, drugi pa šele okrog 2. leta. To je res čisto odvisno od otroka in njegovih potreb na račun razvoja. Poskusimo jih samo spremljati in jih opazovati. Ta mala bitja so res velik čudež. In so vredni vsega našega spoštovanja.


Če vas katera od teh stvari bolj podrobno zanima, me kontaktirajte.

Hvala vam, da spremljate. Mamica Jasmina, Z otroki doma

84 views0 comments

Recent Posts

See All

Pridružite se naši skupnosti in uživajte posebne ugodnosti!

Prijavite se na e-novičke Z otroki doma.

 

Ob prijavi prejmete DARILO - eknjigo

5 opornih točk za mirno reševanje konflikta z otroki.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2019 Z OTROKI DOMA

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon