Jasmina Robnik Poličnik

Raziskovalka vzgoje, sočutni varuh otrok, podjetnica, teologinja, kreator lepšega sveta, iskalka luči, predvsem pa predana mama in nič kaj ponižna žena :D 

Če bi morala izbrati eno strast, ki me definira, bi to definitivno bilo raziskovanje. Raziskovanje globin človeka, otrok, raziskovanje naših temin in svetlobe. Kdo smo, zakaj smo tukaj, kje je naš smisel, naše poslanstvo? Življenje me je postavilo že na marsikatero preizkušnjo. Večinoma sem se v preteklosti spraševala: ‘Pa kaj je narobe z mano? Saj sploh ne pašem v ta svet.’ Pa še res je. Samo, da takrat sem to razumela kot slabost, zdaj pa jemljem to kot prednost, kot blagoslov in sposobnost videti stvari drugače kot marsikdo drug. In Z otroki doma je tisto, kar me definira. Tukaj se učimo, rastemo, si kaj finega tudi privoščimo, predvsem pa smo precej drugačni.

Okrog mene so se vedno trumili otroci. Že kot najstnica sem se z njimi igrala, ko se nihče drug ni hotel. Skupaj smo se čudili svetu, raziskovali naravo in brali knjige. Svojo materinskost sem globoko čutila že, ko še nisem imela otrok.

Ko sem rodila sina (Vin) , sva se takoj ujela. Zame je bil najlepše in najdragocenejše bitje na svetu. Ničesar mi ni bilo težko, vse mi je šlo zlahka. Dokler...

V željah kaj vse bom nudila svojemu otroku, kar meni ni bilo dano, sem se izgubila v nasvetih in metodah različnih strokovnjakov. Postala sem hladna, sistematična mama, ki ni znala zaščititi svojega otroka in ni bila v stiku sama s seboj. Začela sem se izgubljati. Nato sem spoznala Montessori. Odprl se mi je nov svet. Svet, ki opazuje otroka in mu prilagaja okolje. Opravila sem para-profesionalno izobraževanje in se naučila osnov.

Ob rojstvu deklice 3 leta kasneje (Astrid) , so se začele nove težave. Bila je čudovita, prekrasna deklica, ki je bolj kot vse potrebovala mojo telesno bližino. To pa me je izčrpavalo. Veliko sem bila z otrokoma sama doma in postajala sem vedno bolj utrujena. V meni so se začele prebujati dolgo pozabljene bolečine iz otroštva in spet sem padala v temo. In spet mi je Nekdo od zgoraj poslal rešitev: sočutno starševstvo. Postala sem bolj prisotna, vzela sem si čas zase, več sem počivala, naučila sem se prisluhniti svojemu telesu. Zgodil se je čudež. Postala sem boljša mama. Sem ena tistih oseb, ki tlači, tlači, tlači, dokler ne izbruhne. To je včasih pomenilo veliko kričanja. Pomenilo pa je tudi to, da se nisem slišala. Nisem si dovolila, da imam potrebe. Vedno sem dajala na prvo mesto svoja otroka. Velikokrat sem šla preko sebe in pozabila biti sočutna tudi do same sebe. Še vedno včasih zakričim. Še vedno se učim in rastem, vendar zdaj znam to tudi sprejeti, priznati in se opravičiti, ter si vzeti čas zase, da sem lahko najboljša verzija sebe. Prej tega nisem bila sposobna in kopičila se mi je krivda. V 2019 mi je uspelo dokončati izobraževanje sočutnega varstva. Postala sem sočutni varuh otrok.

Sčasoma sem sledila še mnogim tehnikam, ki so mi pomagale živeti odnose bolj pristno in avtentično, vendar brez teh dveh si življenja ne predstavljam več in tudi moja pot bi bila brez njiju čisto drugačna.

Danes predavam in pišem, kreiram vzgojne programe, vodim podjetje s spletno trgovino, se izobražujem na več področjih in predvsem znam več časa nameniti sebi. Tako sem tudi boljša mama.

Svoje poslanstvo sem našla v tem, da poskušam približati staršem resnico, da nobena vzgojna metoda, nobena znanost, nobena knjiga ne morejo nadomestiti tega, kar smo mi v svoji resnici, ko nas nihče ne gleda. Učenje je pomembno, vendar nič ne odtehta tega, da zmoremo biti ranljivi in pristni v odnosu do svojih najbližjih. To je največja ljubezen in največji pogum. To, kar smo, deliti s svetom in vanj povabiti ljudi, ki to cenijo.

Tukaj sem za vas!

Vaša Jasmina

ODKRIVAJ SVOJE GLOBINE

Več o meni in moji družini si lahko preberete tukaj:

https://www.zotrokidoma.si/post/visoka-ob%C4%8Dutljivost-jeziki-ljubezni-menstruacija

Pridružite se naši skupnosti in uživajte posebne ugodnosti!

Prijavite se na e-novičke Z otroki doma.

 

Ob prijavi prejmete DARILO - eknjigo

5 opornih točk za mirno reševanje konflikta z otroki.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2019 Z OTROKI DOMA

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon