Jasmina Robnik Poličnik

Raziskovalka vzgoje, sočutni varuh otrok, podjetnica, teologinja, zeliščarka, kreatorka lepšega sveta, iskalka luči, predvsem pa predana mama in samosvoja ženska.

Če bi morala izbrati eno strast, ki me definira, bi to definitivno bilo raziskovanje. Raziskovanje globin človeka, otrok, raziskovanje naših temin in svetlobe. Kdo smo, zakaj smo tukaj, kje je naš smisel, naše poslanstvo? Življenje me je postavilo že na marsikatero preizkušnjo. Večinoma sem se v preteklosti spraševala: ‘Pa kaj je narobe z mano? Saj sploh ne pašem v ta svet.’ Pa še res je. Samo, da takrat sem to razumela kot slabost, zdaj pa jemljem to kot prednost, kot blagoslov in sposobnost videti stvari drugače kot marsikdo drug. In Z otroki doma je tisto, kar me definira. Tukaj se učimo, rastemo, si kaj finega tudi privoščimo, predvsem pa smo precej drugačni.

Okrog mene so se vedno trumili otroci. Že kot najstnica sem se z njimi igrala, ko se nihče drug ni hotel. Skupaj smo se čudili svetu, raziskovali naravo in brali knjige. Svojo materinskost sem globoko čutila že, ko še nisem imela otrok.

Po zaključeni gimnaziji, sem nekaj časa študirala pravo. Precej neuspešno. Močno so se me dotaknile besede moje prijateljice, ki je rekla, da še dobro, da sem odnehala, saj bi ta študij ubil mojega kreativnega duha. In strinjam se z njo. Za umetnico (pisateljico, pesnico, pevko...) in nekoga, ki ga vleče duhovnost (pri 14-ih sem prebrala prvo duhovno knjigo avtorice Louise Hay), je bilo bolje spremeniti pot, čeprav sta mi dve leti tega študija dali kar dobro osnovo za marsikaj, kar mi še danes prav pride. Tako sem našla teologijo. Tam sem zaživela, saj je to izjemno širok študij, kjer je lahko moja duša našla tisto, kar išče: duhovno globino, psihologijo, pedagogiko, mistiko... 

Ko sem ob koncu študija rodila sina (Vin) , sva se takoj ujela. Zame je bil najlepše in najdragocenejše bitje na svetu. Ničesar mi ni bilo težko, vse mi je šlo zlahka. Dokler...

V željah kaj vse bom nudila svojemu otroku, kar meni ni bilo dano, sem se izgubila v nasvetih in metodah različnih strokovnjakov. Postala sem hladna, sistematična mama, ki ni znala zaščititi svojega otroka in ni bila v stiku sama s seboj. Začela sem se izgubljati. Nato sem spoznala Montessori. Odprl se mi je nov svet. Svet, ki opazuje otroka in mu prilagaja okolje. Opravila sem para-profesionalno izobraževanje in se naučila osnov.

Hkrati sva v teh letih z možem začela s proizvodnjo lesenih izdelkov za otroke, prevzela sva ekološko kmetijo od njegovih staršev. Tudi poročila sva se.

Ob rojstvu hčerke (Astrid) , so se začele nove težave. Bila je čudovita, prekrasna deklica, ki je bolj kot vse potrebovala mojo telesno bližino. To pa me je izčrpavalo. Veliko sem bila z otrokoma sama doma in postajala sem vedno bolj utrujena. V meni so se začele prebujati dolgo pozabljene bolečine iz otroštva in spet sem padala v temo. In spet mi je Nekdo od zgoraj poslal rešitev: sočutno starševstvo. Postala sem bolj prisotna, vzela sem si čas zase, več sem počivala, naučila sem se prisluhniti svojemu telesu. Zgodil se je čudež. Postala sem boljša mama. Sem ena tistih oseb, ki tlači, tlači, tlači, dokler ne izbruhne. To je včasih pomenilo veliko kričanja. Pomenilo pa je tudi to, da se nisem slišala. Nisem si dovolila, da imam potrebe. Vedno sem dajala na prvo mesto svoja otroka. Velikokrat sem šla preko sebe in pozabila biti sočutna tudi do same sebe. Še vedno včasih zakričim. Še vedno se učim in rastem, vendar zdaj znam to tudi sprejeti, priznati in se opravičiti, ter si vzeti čas zase, da sem lahko najboljša verzija sebe. Prej tega nisem bila sposobna in kopičila se mi je krivda. Uspelo mi je dokončati izobraževanje sočutnega varstva. Postala sem sočutni varuh otrok.

Leta 2018 sem dobila neverjetno ponudbo, da odkupim spletno trgovino Montessori doma in jo vzamem za svojo. Takrat se je zares rodil Z otroki doma.

Dve leti sem skupaj z možem delala s coachinjo na področju čustev in podjetništva, potem pa se je zgodilo nekaj, kar je še dodatno zaznamovalo moje življenje in ga še vedno zaznamuje: izgubila sem menstruacijo. Za žensko, ki je jamrala vsakič, ko je prišla 'tetka' na obisk, sem bila presenetljivo močno šokirana. Telo mi je končno dopovedalo, da se preveč ženem in, da je čas, da nekaj naredim zase, za svojo dušo, za svoje telo. Da potrebujem nego, nežnost, ljubezen, kot vsako drugo živo bitje in, da je dovolj mojega razdajanja in nenehnega vrveža v moji glavi. Da moram najti žensko v sebi in postaviti močne meje ljudem, ki mi škodujejo. Tako sem brez pomoči uradnega zdravstva in medicine sama (in s pomočjo čudovitih žensk) 'priklicala' menstruacijo nazaj in od takrat jo resnično cenim. Popeljala me je na pot neizmerne osebne rasti, spodbudila me je, da sem ustvarila skupino za ženske - mamice, kjer odkrivamo svojo ženskost, svoje potrebe, spoznavamo in aktivno izvajamo menstrualni počitek, odkrivamo načine kako to uskladiti s partnerjem, otroki, službo...

Danes predavam in pišem, kreiram vzgojne programe in programe za ženske, vodim podjetje s spletno trgovino, poskušam čim bolj živeti z naravo in ustvarjanjem iz zelišč, se izobražujem na več področjih in predvsem znam več časa nameniti sebi in svoji ženskosti. Tako sem tudi boljša mama.

Svoje poslanstvo sem našla v tem, da poskušam približati staršem resnico, da nobena vzgojna metoda, nobena znanost, nobena knjiga ne morejo nadomestiti tega, kar smo mi v svoji resnici, ko nas nihče ne gleda. Učenje je pomembno, vendar nič ne odtehta tega, da zmoremo biti ranljivi in pristni v odnosu do svojih najbližjih. To je največja ljubezen in največji pogum. To, kar smo, deliti s svetom in vanj povabiti ljudi, ki to cenijo.

Tukaj sem za vas!

Vaša Jasmina

ODKRIVAJ SVOJE GLOBINE

Več o meni in moji družini si lahko preberete tukaj:

https://www.zotrokidoma.si/post/visoka-ob%C4%8Dutljivost-jeziki-ljubezni-menstruacija

Pridružite se naši skupnosti in uživajte posebne ugodnosti!

Prijavite se na e-novičke Z otroki doma.

 

Ob prijavi prejmete DARILO - eknjigo

5 opornih točk za mirno reševanje konflikta z otroki.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2021 Z OTROKI DOMA

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon